Haaruitval bij je huisdier: dit is wat je kan doen

Haaruitval komt natuurlijk niet alleen bij mensen voor. Het komt ook veel voor bij honden en katten en is normaal. Rond de lente en de herfst komen dieren in de rui en verliezen ze veel haren. Maar ook tussen deze periodes door zul je honden- of kattenharen aantreffen in je huis. Maar we hebben goed nieuws! Er zijn namelijk een aantal dingen waar jij als baasje rekening mee kunt houden om zo het aantal dierenharen in je huis te verminderen (en de gezondheid van je huisdier goed te houden). In dit blog gaan we verder in op hondenharen. Lees snel verder!

haaruitval honden

De oorzaak van de haaruitval

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de oorzaak van het haarverlies. Dit is wellicht lastig te achterhalen, maar het zou al kunnen opvallen wanneer je hond of kat ineens extreem veel haren verliest buiten de ruiperiode en/of kale plekken begint te krijgen. Dan is een bezoek aan de dierenarts natuurlijk aan te raden. 

Verder zijn er verschillende oorzaken voor haarverlies bij honden. Wij zetten de meestvoorkomende voor je op een rijtje:

1 Voeding
Voeding is natuurlijk erg belangrijk voor de gezondheid voor de hond. Maar ook speelt voeding een grote rol bij een gezonde vacht. Slechte voeding kan daarom een oorzaak zijn van haaruitval bij honden. In principe zou het voldoende moeten zijn om ervoor te zorgen dat je hond de beste voeding krijgt met alle benodigde voedingsstoffen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je ook denken aan het aanschaffen van voedingssupplementen die de groei van een dikke vacht kunnen stimuleren (zalmolie en vitamine E bijvoorbeeld). Wij raden aan om een specialist te vragen welke voeding jouw type hond het best kan eten. 

2 Stress
Stress bij honden zorgt ervoor dat de hond zichzelf gaat likken aan de vacht, om zo te kalmeren. Overmatig likken leidt tot haaruitval. Wanneer je merkt dat je hond zich overmatig likt aan de vacht, is het belangrijk om te achterhalen waar deze stress vandaan kan komen. 

3 Parasieten
Overmatig likken, bijten en krabben. Dit zijn tekenen die wel eens kunnen duiden op parasieten zoals vlooien, luizen of mijten. De hond ervaart jeuk en zal hierdoor zijn/haar eigen vacht beschadigen wat ook weer leidt tot haaruitval. Het is belangrijk om je hond regelmatig te (laten) checken en indien nodig behandelen op parasieten.

4 Ras
Zowel ras, leefstijl en de leeftijd van de hond hebben allemaal invloed op de hoeveelheid haarverlies bij de hond. Een langharige hond zal meer haren verliezen dan een kortharige hond. Een hond die veel binnen verblijft, verliest vaak gedurende het hele jaar haar. Maar wist je ook dat oudere honden meer haarverlies kunnen ervaren? Net zoals bij de mens!

Tips:
* maak onderscheid tussen normaal en extreem haarverlies en schakel zo nodig de hulp van een dierenarts in 
* verzorg de vacht van de hond goed, máár kam niet overmatig
* zorg voor goede hondenvoeding en koop, indien nodig, supplementen

Wist je dat de honden- en kattenkussens van STUDIO ANIMAUX haar afstotend werken? Het katoen is tevens ook makkelijk te reinigen en wasbaar in de wasmachine. Het is uiteraard niet 100% bestand tegen haren, maar alle beetjes helpen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *