Kamperen met je hond: de voorbereiding

Het vakantieseizoen is volop in gang. Ben jij het type voor een luxe all-inclusive resort, speur jij graag alle idyllische straatjes af in het buitenland of ben je een echte avonturier en trek je er graag op uit in de natuur? Als je bent zoals de meeste hondenliefhebbers, dan neem jij je trouwe viervoeter graag overal mee naartoe. Bij een city trip of all-inclusive resort is dit niet ideaal. Er is echter een superleuk en steeds populairder wordend alternatief: kamperen! Er gaat niets boven kamperen met je hond. Zij zijn immers de ideale reisgenoten. Maar is dit wel toegestaan? Waar moet ik aan denken? Moet ik speciale maatregelen treffen? Wij vertellen je hoe je je het best voor kunt bereiden op deze leuke camping trip met jouw maatje. Want: een goede voorbereiding is het halve werk.

* Cursus

Wellicht heeft jouw trouwe viervoeter al een puppy cursus gevolgd. Het is aan te raden om na te gaan of jouw hond zich goed kan gedragen op een camping. Luistert je hond bijvoorbeeld naar commando´s? Overmatig blaffen wordt ook niet vaak gewaardeerd door mede kampeerders.

* De ultieme bestemming om te kamperen met je hond

Iene miene mutte… waar zullen we naartoe gaan dit jaar? Net zoals je met kinderen rekening houdt bij jouw ideale vakantiebestemming, dien je dit ook bij jouw huisdier te doen. Houd rekening met de volgende punten:

– is de bestemming diervriendelijk? Zijn honden toegestaan? (Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je die hele trip hebt afgelegd, om vervolgens het bordje ´geen honden toegestaan´ te zien staan?) Zijn er speciale regels voor honden? De meeste campings hebben namelijk als vereiste dat honden aangelijnd moeten worden op de camping. Tevens zijn de regels in het hoogseizoen vaak wat strenger dan in het laagseizoen. We raden aan om ook even de recensies van voorgaande hondenbaasjes te lezen 😉. Zijn honden toegestaan? Hou er dan rekening mee dat er vaak wel een toeslag wordt gerekend voor jouw viervoeter.

– de weersomstandigheden van de bestemming. Kleine hondjes kunnen vaak minder goed tegen de kou, terwijl grotere honden met een dikke vacht minder goed tegen de hitte kunnen. Je wilt jouw viervoeter er natuurlijk wel een plezier mee doen, door hem of haar mee te nemen 😊.

– de locatie van de bestemming. Heeft jouw hond geen moeite met lange autoritjes of bibbert hij of zij de hele rit? Je kunt hier rekening mee houden door eventueel een bestemming te kiezen die niet erg ver weg ligt.

– als je gaat kamperen met je hond moet je natuurlijk ook zeer zeker naar je eigen behoeftes kijken, maar kijk ook zeker naar het karakter van je hond. Is hij of zij heel erg actief en heeft dan ook behoefte aan veel beweging? Dan is een camping dichtbij een leuk natuurgebied of bos natuurlijk ideaal! Of vindt jouw hond het wel helemaal prima om lekker relaxed en gestrekt voor de camper te liggen, terwijl hij of haar zijn/haar geliefde familie (jou/jullie) in de gaten houdt?

* Het papierwerk

We kunnen helaas niet om het papierwerk heen. Waar moet je zoal aan denken als je gaat kamperen met je hond? Als je naar het buitenland gaat dien je een dierenpaspoort te hebben. Check ook of er eventuele inentingen nodig zijn én waar/hoe je jouw viervoeter plaatst in de auto. Sommige landen hebben namelijk speciale regels m.b.t. het vervoer van honden.

Nu jij weet hoe je je optimaal voorbereidt op een gezellige kampeertrip met jouw furry friend, is het tijd voor stap 2: wat neem je mee voor het kamperen en waar dien je op te letten tijdens het kamperen? Je vindt het antwoord op deze vragen in de volgende blog post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *