Hoe je jouw huis en tuin pet proof maakt: 7 tips

Je kent het wel. Jij of iemand anders krijgt een baby en zijn of haar nieuwe thuis moet baby proof worden gemaakt. Maar het is je vast en zeker niet ontgaan dat (nieuwe) huisdieren van nature super nieuwsgierig zijn en dan ook graag alle hoekjes van het huis verkennen. Het is daarom net zo belangrijk om je huis én tuin pet proof te maken voor de nieuwe furry huisgenoot. Maar hoe dan? Wij geven je een aantal tips. Lees snel verder! 

Verberg kabels en opladers

Probeer indien mogelijk alle kabels en opladers ‘weg te werken’. Dit wil zeggen: zorg ervoor dat de hangende kabel van bijvoorbeeld jouw tv of lamp buiten het bereik van je huisdier hangt. Of het nou een puppy, kitten of cavia is, ze kunnen uit nieuwsgierigheid gaan spelen met of knagen aan het snoer. Dit is natuurlijk ontzettend gevaarlijk, omdat hierdoor een elektrisch voorwerp kan vallen (bij het trekken aan het snoer) of het kan zelfs zorgen voor een stroomschok (bij het knabbelen op het snoer). Oppassen geblazen dus! 

Kijk uit met alle giftige stoffen

Hier hebben we het niet alleen over de bekende giftige schoonmaakmiddelen. Er bestaan ook giftige planten én er zijn zelfs bepaalde voedselwaren die giftig zijn voor je huisdier, ook al zijn deze voor ons als de mens totaal niet giftig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan chocolade. Chocolade is natuurlijk overheerlijk en we snappen daarom ook dat je het wellicht op je salontafel hebt liggen naast een lekkere kop koffie of thee. Maar vergeet de chocolade daarna niet op te bergen, wanneer je de ruimte verlaat. Giftige planten kunnen het best op een hoog niveau worden geplaatst, bijvoorbeeld op een mooi kastje of een mooie plank. 

Schoonmaakmiddelen dienen, net zoals bij baby’s en kleine kinderen, opgebergd te worden op een veilige plek. Een plek waar jouw nieuwsgierige snuffelaar niet bij kan, want sommige huisdieren zijn niet alleen ontzettend nieuwsgierig, maar ook ontzettend slim. Er zijn huisdieren die de keukenkastjes zonder moeite open krijgen. Het is daarom ook goed om een kindveilige grendel op de lage kastjes te zetten, indien je daar voedsel of schoonmaakmiddelen bewaart. Safety first! 

Dek eventuele vuilniszakken goed af

Dit klinkt je vast bekend in de oren: een ondeugende kitten of puppy die thuis een ravage aan afval heeft veroorzaakt, omdat hij of zij op zoek ging naar iets lekkers terwijl jij weg van huis was. Dit kan trouwens ook op latere leeftijd nog voorkomen. Een Beagle bijvoorbeeld gaat ook op latere leeftijd nogal graag op zoek naar eten. Om deze ravage aan afval door je huis te voorkomen en om je huisdier te beschermen tegen het eten van ongewenste producten in het afval, is het aan te raden om vuilniszakken goed af te dekken. Dit kan met een deksel die goed sluit. Mocht je een lage vuilnisemmer hebben waarvan de deksel er makkelijk vanaf gaat, dan kun je overwegen om de vuilnisemmer buiten het bereik van het huisdier te zetten wanneer je het huis verlaat. 

Dek kleine ruimtes af

Dit om te voorkomen dat je nieuwsgierige furry friend vast komt te zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gaten in een kast of kleine ruimtes achter de wasmachine en/of droger. Dit is natuurlijk erg belangrijk bij het pet proof maken van je huis.

Toilet down!

Een fenomeen waar veel vrouwen doorgaans over klagen: ¨mijn man doet de toiletbril niet omlaag¨ na het toiletgebruik. Nu hebben jullie beide een reden om het toilet helemaal dicht te doen na gebruik! Het kan namelijk zijn dat je huisdier hieruit gaat drinken, met als gevolg dat hij of zij schadelijke chemicaliën of bacteriën binnenkrijgt. 

Kijk uit met kleine en breekbare voorwerpen

Zoals dit ook voor kleine kinderen geldt, zul je als baasje uit moeten kijken met die mooie nieuwe, glazen vaas die je onlangs hebt besteld. Misschien is jouw viervoeter een beetje clumsy of gewoonweg erg enthousiast wanneer hij of zij jou weer ziet. Logisch natuurlijk! Het kan dan voorkomen dat breekbare voorwerpen omver worden gelopen. 

Ook zul je uit moeten kijken voor kleine stukjes speelgoed, indien er bijvoorbeeld kinderen hebben gespeeld in het huis. Kinderspeelgoed voor kinderen op latere leeftijd kan kleine onderdelen bevatten, waarin je nieuwsgierige huisdier kan stikken. Dit wil je natuurlijk voorkomen (en eerlijk is eerlijk: wij als mens willen ook niet met onze blote voeten op een verdwaald stukje lego stappen, auw!). 

Maak je tuin pet proof

Last but not least: vergeet ook zeker niet om je tuin en/of balkon pet proof te maken (indien je deze hebt). Zoals eerder vermeld is het advies om ook hier eventuele giftige planten buiten het bereik te plaatsen. Of bijvoorbeeld een cactus. 

Tevens is het belangrijk om de schutting of balkon railing goed af te dekken. Controleer dus of er geen gaten of ruimtes zijn waar je huisdier zich doorheen kan wringen. Op deze manier kun je jouw furry huisgenoot met een gerust hart buiten laten spelen in de tuin of met een gerust hart jouw huisdier bij je laten blijven wanneer je dat welverdiende drankje op je balkon drinkt!

Al deze tips dragen bij aan het wegnemen van risico´s voor het dier. Als huisdier baasje ben jij immers verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van het huisdier. Binnenkort komt er een blog voor jou online met tips over hoe je jouw huisdier veilig en comfortabel de feestdagen door kunt laten komen. Hou onze blogpagina en social media in de gaten! 

STUDIO ANIMAUX houdt van dieren. We proberen constant te verbeteren met onze producten voor huisdieren, denken duurzaam en proberen bewustzijn te creëren voor dieren in nood. Op deze manier proberen we onze klanten gelukkiger te maken en de toekomst een stukje rooskleuriger. Wist je dat je een steentje bijdraagt aan het goede doel als je bij STUDIO ANIMAUX bestelt? Per bestelling doneren wij namelijk €1 aan ACE (Animal Care España), in België SHIN (Spaanse Honden In Nood) genoemd. ACE|SHIN zet zich in voor de strijd tegen mishandeling en doding van verwaarloosde en mishandelde (zwerf)honden en (zwerf)katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *