Teken bij honden en katten: wat jij als baasje kunt doen

De lente is begonnen en dat betekent voor veel vrolijke viervoeters en eigenaren dat de wandelingen aangenamer worden. Misschien besluit je om een lange boswandeling te maken met je hond. We weten natuurlijk allemaal dat ze daar helemaal gek op zijn. Of je kat besluit om wat vaker en langer naar buiten te gaan. Helaas betekent het lenteseizoen ook de start van het tekenseizoen (april t/m oktober). De teken worden weer actief en daarmee is het opletten geblazen voor jou, maar vooral voor je furry pet. Teken nestelen zich namelijk graag in een warme, dikke vacht. Het is natuurlijk niet altijd te voorkomen, maar er zijn een aantal tips die je kunt volgen om het zoveel mogelijk te voorkomen én om te weten wat je moet doen wanneer een teek jouw hond of kat als nieuwe huisvesting heeft gekozen. Lees snel verder!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om de kans op teken aanzienlijk te verkleinen. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet het vermijden van die o zo leuke boswandeling. Maar wat dan wel?

1 Preventieve halsband, vlooiendruppels en vlooienshampoo
Alle drie zijn dit middelen die ter preventie en bestrijding dienen van teken én vlooien. Twee vliegen in één klap dus. Een halsband kan tot wel acht maanden bescherming bieden en de druppels zullen maandelijks moeten worden herhaald. Je kunt het beste even overleggen met de dierenarts welk middel het meest geschikt is voor jouw viervoeter. Let er ook op dat bijvoorbeeld vlooiendruppels voor honden niet op katten mogen worden gebruikt.

2 De woonlocatie van de teek
Teken zitten graag in hoog gras, bossen en duinen. Het is niet nodig om wandelingen in deze gebieden te vermijden, maar zorg ervoor dat je wel extra aandacht biedt aan controle na een wandeling in één van deze gebieden.

Mocht je hoog gras en/of dichtbegroeide struiken hebben in je tuin, let dan ook extra op en snoei dit eventueel.


Tips voor controle en behandeling van teken

Helaas kan het, ondanks je inspanningen ter preventie, alsnog voorkomen dat je hond of kat een teek heeft. Het is daarom ook aan te raden om je hond en kat regelmatig (het liefst dagelijks) te controleren op teken. Onderzoek hierbij vooral de hals en nek (met name onder de halsband), de kop, oren, onder de staart, de voeten en tussen de tenen.

Een must-have item in huis voor jou als baasje is natuurlijk de bekende tekentang. Want als je een teek ziet, moet deze uiteraard zo snel mogelijk verwijderd worden van je geliefde viervoeter. De precieze methode kan variëren per tekentang, maar over het algemeen is het belangrijk om de teek vast te pakken zo dicht mogelijk bij de huid van je hond of kat en daarna met een paar voorzichtige rukjes de teek eruit te trekken (rechtstandig). Desinfecteer daarna de plek van de tekenbeet en noteer ook even de datum van de beet (als je die weet). Houd daarna zowel de plek van de tekenbeet als de gezondheid van je hond/kat goed in de gaten de weken erna. Verschijnt er een verkleuring of rode kring op de plek van de beet? Krijgt je hond of kat griepachtige klachten, minder kracht, uitstralende pijn of gewrichtsklachten? Neem dan uiteraard gelijk contact op met de dierenarts.

Nu jij weet wat je kan doen ter preventie en behandeling van teken, rest er nog maar één ding: heerlijk eropuit gaan samen en genieten van de lente!

Regelmatig schrijven we blogs met updates over het goede doel dat we steunen of andere, informatieve blogs met tips & tricks voor jou als huisdiereigenaar. Blijf up-to-date via onze blogpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *