Tropische temperaturen

Dit is hoe je jouw hond en/of kat kunt helpen

Met de huidige tropische temperaturen, die naar verwachting ook in het weekend door zullen zetten, kunnen we spreken van een nationale hittegolf. Tijdens deze periode is het éxtra belangrijk om de juiste zorg en aandacht voor jouw huisdier te bieden. Welke maatregelen kun jij als baasje nemen? Lees het in deze blog!

Creëer verkoeling thuis tijdens tropische temperaturen

Zowel honden als katten hebben behoefte aan schaduwplekken tijdens extreme hitte. Zorg ervoor dat je huisdier zowel binnen als buiten een schaduwplekje heeft. Sluit eventueel de gordijnen om meer verkoeling te creëren.

Vermijd wandelen op het heetst van de dag

Door hoge temperaturen kan asfalt of zand ontzettend heet worden. Honden kunnen hierdoor tijdens de wandeling hun voetzooltjes verbranden. Je kunt de temperatuur van het asfalt controleren door zelf, gedurende 7 seconden, je hand op het asfalt te leggen.

Wateractiviteiten

Houdt jouw hond van zwemmen? Neem dan samen een duik, in de natuur! Kijk wel uit voor blauwalg en botulisme. Via www.zwemwater.nl kun je zien waar jij en je hond veilig kunnen zwemmen. Een andere optie is natuurlijk om zelf een badje in de tuin te vullen met water. Let er wel op dat het water niet ijskoud is en dat je hond niet te veel water binnenkrijgt. Dit kan namelijk leiden tot watervergiftiging.

Kijk uit met natvoer

Geef je je kat/hond natvoer? Zorg er dan voor dat dit niet te lang wordt blootgesteld aan warme temperaturen. Hierdoor kan het natvoer namelijk bederven.

Er bestaat zonnebrandcrème voor dieren

De meeste dieren zullen zelf een schaduwplekje kiezen, maar mocht jouw dier zich toch een langere tijd blootstellen aan de zon en heeft hij/zij een dunne vacht, gebruik dan een speciale zonnebrandcrème voor dieren (gebruik geen zonnebrandcrème voor mensen). Dit kun je gebruiken op de meest gevoelige plekken, zoals de neusrug en de oorpunten.

Wees alert op oververhitting

Net zoals mensen kunnen dieren ook oververhit raken. Oververhitting bij dieren kan leiden tot een hitteshock en kan erg gevaarlijk zijn. Hou daarom je huisdieren extra in de gaten tijdens hete temperaturen. Je kunt een oververhitting bij een hond of kat herkennen aan de volgende symptomen: snelle ademhaling, voelt heet aan, geen eetlust / energie, braken en rode slijmvliezen.
Bij een hitteshock (ernstige oververhitting) is er sprake van een snelle hartslag / ademhaling, bleke slijmvliezen, koude oren, neus en staart en zul je merken dat je hond of kat nauwelijks op prikkels reageert.

Wat kun je doen in deze situatie? Bij oververhitting kun je helpen door je huisdier af te koelen door middel van een koele plek, vers drinkwater (niet té veel) en het natmaken van de kop, oren, hals en poten (gebruik geen ijskoud water). Bij een hitteshock is het belangrijk om direct de dierenarts te bellen.

Vers drinkwater

Last but not least: vers drinkwater. Je huisdier zal tijdens hete dagen waarschijnlijk iets minder eten en juist meer drinken. Zorg daarom voor voldoende vochtinname, maar niet extreem veel. Dit kan namelijk leiden tot watervergiftiging. Plaats het drinkwater op een koele plek, zodat het lekker fris blijft. Wist je dat drinkwater langer koel blijft in de marmeren en terrazzo voerbakken?

Dit zijn enkele tips om het jouw kat of hond zo comfortabel mogelijk te maken. Naast deze tips raden wij je natuurlijk ook aan om te genieten van de zomer en het gezelschap van je huisdier!

2 replies on “Tropische temperaturen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *