Het is vandaag Wereld Zwerfdierendag en jij kunt hierin iets betekenen!

Vandaag is het Wereld Zwerfdierendag. Oorspronkelijk ontstaan in Nederland, maar inmiddels een wereldwijd fenomeen waar in meer dan 80 landen aandacht aan wordt gegeven en helaas is dit hard nodig… Op deze dag wordt er stilgestaan bij de zwerfdieren en de verantwoordelijkheid van de mens hierin. Want wist je dat je heel gemakkelijk mee kunt helpen aan het verminderen van het aantal zwerfdieren? En dan hebben we het niet alleen over donaties. Maar hoe dan? Wij vertellen je hier alles over in deze blog. Lees snel verder!

Het belang van aandacht vragen voor dit probleem
Wist je dat er wereldwijd ruim 600 miljoen honden en katten zijn die geen thuis hebben? Vooral in ontwikkelingslanden zijn de leefomstandigheden voor deze viervoeters erbarmelijk. Zwerfdieren lijden vaak honger, worden verjaagd en/of mishandeld en worden soms zelfs door de autoriteiten gedood. 

Veel van deze dieren zijn afkomstig van onze wil voor huisdieren. De dieren kunnen namelijk uit ongeplande nestjes voortkomen of op straat worden gezet. Of denk aan ontsnapte dieren, die wel officieel een eigenaar hebben, maar kwijt zijn geraakt en noodgedwongen voor zichzelf moeten zorgen op straat. Al deze bovengenoemde scenario’s zijn natuurlijk ontzettend triest. De dieren hebben onze hulp hard nodig. 

Hoe jij een handje mee kunt helpen als baasje
Het goede nieuws is dat wij als mens, en dus ook jij, mee kunt helpen aan het verminderen van het aantal zwerfdieren. Maar hoe dan? 

* Heb je een kat die vrij buiten rondloopt? Zorg er dan voor dat hij of zij geneutraliseerd is (castreren of steriliseren). Op deze manier neem jij als baasje je verantwoordelijkheid en zorg je ervoor dat er niet ongepland nestjes ontstaan, waardoor een overschot aan katten ontstaat. Wist je dat neutralisatie ook gezondheidsvoordelen heeft voor een kat? 

* Voor huisdieren is het belangrijk om ze meteen te chippen en registreren. Hiermee voorkom je dat je eigen huisdier een zwerfdier wordt, wanneer hij of zij kwijtraakt (wat we natuurlijk niet hopen!). Op deze manier worden de lieve dieren namelijk sneller herenigd met hun baasje(s). Vergeet ook zeker niet om de contactgegevens aan te passen wanneer je bijvoorbeeld bent verhuisd of wanneer je een nieuw telefoonnummer hebt. 

Er zijn natuurlijk ook andere opties om een steentje bij te dragen. Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor zwerfdieren. Wij bij STUDIO ANIMAUX steunen bijvoorbeeld maandelijks ACE|SHIN, een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor de strijd tegen het mishandelen en doden van verwaarloosde en mishandelde (zwerf)honden en katten in Zuid-Spanje. 

Wil je speciaal vandaag iets extra’s betekenen? Ga dan bijvoorbeeld naar een opvang of asiel bij jou in de buurt en breng wat tijd door met een asieldier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *