
We staan er misschien niet bij stil wanneer we een leuke plant aanschaffen voor in de tuin of in het huis. Het potentiële gevaar voor je huisdier van een plantje, dat er zo onschuldig uitziet. In dit blog over giftige planten vertellen we je welke planten giftig zijn voor katten en honden en waaraan je een plantgerelateerde vergiftiging aan kunt herkennen. Lees snel verder!
Waarom zijn huis- en tuinplanten een echte prooi voor honden en katten?
First things first: waarom eten katten en honden eigenlijk wel eens planten? Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende oorzaak is nieuwsgierigheid. Er staat een nieuw voorwerp in het huis en daardoor is je lieve viervoeter natuurlijk enorm nieuwsgierig. Wat is dit? Hoe smaakt dit? Ook uit verveling kunnen ze planten gaan eten.
De tweede oorzaak kan zijn dat het dier de behoefte voelt om te knagen aan planten, omdat er essentiële vitaminen en mineralen missen in zijn/haar voeding. Let er dus altijd goed op dat jouw furry friend alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
Last but not least, kan de oorzaak ook zonder intentie zijn. Katten kunnen bijvoorbeeld per ongeluk delen van giftige planten opeten, puur omdat deze vast blijven hangen in hun vacht.
Hoe herken je een plantgerelateerde vergiftiging?
Hoewel de symptomen verschillen per plant of bloem, zijn er een aantal meestvoorkomende symptomen waaraan je een plantgerelateerde vergiftiging kunt herkennen bij een hond of kat. Dit zijn:
* maag- en darmproblemen. Denk hierbij aan (ernstige) diarree en/of veelvuldig braken
* (ernstige) huidirritatie
* lusteloosheid
* je hond of kat wil niet meer eten voor lange tijd
Bovenstaande symptomen kunnen natuurlijk ook symptomen zijn van een andere oorzaak, maar wanneer je weet dat je huisdier van de plant heeft gegeten of er een mogelijkheid is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk de dierenarts in te lichten.
No go’s
Maar wat zijn dan giftige planten voor katten en honden? Wij geven je de namen van twaalf veelvoorkomende giftige binnenplanten en negen veelvoorkomende giftige buitenplanten.
Giftige planten – kamerplanten
– Aloë Vera (bevat giftig sap uit de bladeren)
– Klimop (bevat giftige bladeren en bessen)
– Jadeplant (bevat giftige bladeren)
– Dieffenbachia (hele plant is giftig)
– Philodendron (hele plant is giftig)
– Drakenklimop (bevat giftige bladeren)
– Vredespalm (bevat giftige bladeren)
– Kamerpalm (bevat giftig sap)
– Caladium (bevat giftige bladeren)
– Drakenplant (bevat giftige bladeren)
– Gatenplant (bevat giftige bol en sap)
– Palmlelie (bevat giftige bladvezels)
Giftige planten – buitenplanten
– Oleander (hele plant is giftig)
– Venijnboom (bevat giftige naalden en zaad in schijnbessen)
– Peperboompje (hele plant is giftig)
– Doornappel (hele plant is giftig)
– Herfststijlloos (bevat giftige knol en zaden)
– Goudenregen (bevat giftige peulen)
– Monnikskap (hele plant is giftig)
– Vingerhoedskruid (hele plant is giftig)
– Rodondendron (hele plant is giftig)
Wanneer je een hond of kat hebt, is het advies om deze giftige planten niet aan te schaffen, óf om deze buiten het bereik van het dier te plaatsen (vooral bij katten dien je hiervoor uit te kijken, omdat ze nogal graag op (hoge) voorwerpen springen).
Wist je dat we ook een blog schreven over het pet proof maken van je huis en tuin? Je vindt deze hier.
Geef een reactie