De jaarwisseling: 14 tips hoe je jouw huisdier kunt helpen

Nog maar een aantal weken en dan sluiten we 2022 alweer af, om vervolgens met goede moed een fris en nieuw 2023 te starten. De feestdagen zijn vaak gezellige periodes, maar met name de jaarwisseling kan voor je huisdier erg stressvol zijn. Veel dieren hebben een paar uur last van flinke angst en stress, wat zelfs traumatiserend kan zijn. Deze angst is niet helemaal te voorkomen, maar we hebben goed nieuws: jij als huisdiereigenaar kunt je geliefde maatje helpen om de jaarwisseling draaglijker te maken. Lees snel verder!

Een goede voorbereiding is het halve werk

1 Je kunt proberen om je huisdier langzaam te laten wennen aan harde geluiden. Dit kan door middel van speciale geluiden (audio’s) die hiervoor gemaakt zijn. Het verschilt echter per dier hoe hij of zij hierop reageert en went of niet.
2 Sluit deuren, ramen en kattenluiken en sluit op tijd de gordijnen
3 Heb je geen hond of kat, maar een ander huisdier? Zet dan eventueel de kooi binnen.
4 Laat je hond op tijd (en extra) uit in een rustige omgeving en laat de hond goed moe worden.
5 Zorg voor afleiding d.m.v. speeltjes of voedingsspelletjes.
6 Blijf zelf kalm. Jouw huisdier zal het aanvoelen wanneer jij je al de hele dag gespannen voelt, omdat je je zorgen maakt om je huisdier.

Tijdens de jaarwisseling

1 Beloon rustig gedrag. Dit is belangrijk. Wanneer onzeker gedrag niet wordt genegeerd, denkt het dier dat dit een beloning zal zijn en dat dit gedrag goed is. Je kunt je huisdier steunen, maar aai of beloon angstig gedrag niet. Het is ook belangrijk om je huisdier niet te straffen.
2 Laat je hond of kat zelf kiezen waar hij of zij zich veilig voelt. Vaak zoeken dieren een verstopplek tijdens de jaarwisseling. Hier voelen ze zich veilig(er).
3 Zorg ervoor dat je huisdier niet alleen is. Mocht dit echt onmogelijk zijn, zorg dan in ieder geval voor voldoende afleiding.
4 Sluit de gordijnen en zet de TV iets harder.
5 Zorg dat je dier binnen blijft. Dwing je hond niet om naar buiten te gaan.
6 Mocht je hond toch naar buiten moeten/willen, ga dan naar een rustige omgeving waar geen harde knallen zijn. Wanneer je merkt dat je hond erg angstig en gestresst is tijdens het wandelen, ga dan naar huis.
7 Zet eventueel een extra kattenbak neer, zeker als je kat normaal gesproken buiten toiletteert.
8 Je kunt eventueel een dekentje over de honden- of kattenmand leggen. Dit werkt geluiddempend en verduisterend. Kies voor een plek in huis ver weg van het raam (hier dringt minder geluid door).

Deze tips zijn algemene tips voor huisdieren. We raden je uiteraard aan om te kijken wat van toepassing is op jouw huisdier en hou ook vooral in de gaten hoe jouw huisdier reageert op de prikkels en methodes.

Bied steun en aandacht, maar geef het dier ook de ruimte om zich terug te trekken.

Wij wensen jou en je geliefde huisdier alvast fijne feestdagen!

Wist je dat we ook een blog hebben geschreven over huisdieren tijdens de kerst? Bekijk de blog hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *